22/05/2017

Kick-off voor opleidingscommissies

De opleidingscommissie (ook wel: ‘OC’ of ‘OLC’) is een verplicht gremium voor iedere opleiding binnen het Nederlandse hoger onderwijs en vormt een belangrijke speler in de kwaliteitswaarborging van opleidingen. De opleidingscommissie bestaat voor de helft uit docenten en voor de andere helft uit studenten.

Als je voor het eerst in een opleidingscommissie zitting neemt, komt er nogal wat op je af. Zo moet je bijvoorbeeld weten wat er van je verwacht wordt, wat er in de wet staat en hoe de verhouding is met stafleden. Daarom hebben wij deze kick-off training ontwikkeld die speciaal gericht is op studenten die voor het eerst plaatsnemen in een  opleidingscommissie. Tijdens deze training leer je niet alleen wat de formele taken van de opleidingscommissie zijn, maar ook hoe deze taken in de praktijk tot uiting komen. Na afloop heb je alle kennis die nodig is om een vliegende start te maken!

Studenten die deze kick-off training voor opleidingscommissies volgen kunnen de rest van het collegejaar ook kosteloos bij ons terecht voor vragen of advies.

Aan het einde van deze kick-off training voor opleidingscommissies heb je geleerd:

  • Wat de primaire taken van de opleidingscommissie zijn;
  • Hoe deze taken in de praktijk het beste uitgevoerd kunnen worden;
  • Wat het verschil is tussen instemmings- en adviesrecht;
  • Welke instemmingsrechten de OLC heeft en hoe deze in de praktijk tot uiting komen;
  • Wat de onderwijs- en examenregeling inhoudt;
  • Welke andere partijen er belangrijk zijn voor jullie OLC;
  • De ‘best practices’ die bij een goed functionerende opleidingscommissie komen kijken.

Het maximale aantal deelnemers voor deze training is twintig. De training duurt ongeveer 2,5 uur. We hebben ook een specifieke training voor De onderwijs- en Examenregeling.